top of page
Zoeken
  • jeanine van der vlies

The POWER of the COLD SHOWER, 8 lifestyle-tips om stralend en energiek je dag te beginnen!

Bijgewerkt op: 14 apr. 2020


In deze donkere, koude dagen hebben veel mensen moeite met wakker worden en uit bed komen. Ik ben zelf een ochtendmens dus veel last heb ik daar niet van, maar mocht je dat niet zijn, dan heb ik wel wat tips voor je, om de dag (nog) stralend(er) te beginnen.

Yoga beperkt zich namelijk niet tot het aannemen van allerlei houdingen op een yogamat. Integendeel zelfs, het is een complete lifestyle. Van slapen tot wakker worden, van eten tot drinken, van relaties tot seks, van lichamelijke kwaaltjes tot mentale problemen, van gedrag tot gevoel, van meditatie tot realisatie. Noem het maar op en binnen de (kundalini) yogische wetenschap vind je er een antwoord op.

In deze blogpost geef ik je een formule die garandeert dat je elke dag fris en fruitig kunt beginnen:

Stap 1: Sta voor dag en dauw op. Niet afhaken nu :-) Ik leg je uit waarom.

Volgens de eeuwenoude yogische overlevering is de tijd voor sunrise en bij sunset bij uitstek de beste tijd om te mediteren of yogaoefeningen te doen. praktisch gezien is dit tussen 4 en 6 ’s ochtends en 4 en 6 ’s middags, omdat de zon zich dan in een hoek van 60 graden tot de aarde bevindt en hiermee het elekromagnetische veld van de aarde beïnvloed. Je kunt dit vergelijken met het effect van de maan die eb en vloed veroorzaakt. Vaak op dit tijdstip bevind je je in een droomstaat waarin je onderbewustzijn zich manifesteert in je droombeelden. Als je nu gaat mediteren, in plaats van dat je blijft dromen en in een soort van onbewuste staat verkeerd, dan word je je bewust van deze onbewuste gedachtes en beelden. Door middel van meditatie release je dit en schoon je als het ware je onderbewustzijn op.

Idealiter doe je je sadhana, je practice, zoals dat heet dus rond dit tijdstip. Maar mocht dat echt te vroeg voor je zijn, dan kun je het wat later doen. Het effect op de kwaliteit van je leven is nog steeds groot. Maar daar kom je alleen maar achter door het daadwerkelijk te ervaren.

Stap 2: Houd je ogen gesloten bij het wakker worden. Terwijl je in bed ligt strek je je helemaal uit, je maakt jezelf lang. Dan maak je cupjes van je handen en je plaatst die over je ogen. Pas dan open je je ogen langzaam maar zeker en blijf je in je handen kijken. Zo geef je je ogen de kans om aan het licht te wennen. Je kunt hierna je ogen en je gezicht zacht masseren met ronddraaiende bewegingen.

Stap 3: Doe de ‘cat-stretch’. Nog steeds liggend op je rug maak je een diagonale stretchbeweging, waarbij je je rechterknie buigt en deze over je gestrekte linkerbeen brengt. Je armen zijn horizontaal en je hoofd draait altijd in tegengestelde richting dan de knie. Je wisselt een paar keer van been. Deze diagonale stretch maakt je ruggenwervels wakker.

Stap 4: Hierna breng je je knieën naar je borst, vouw je je armen eromheen en rol je een paar keer heen en weer over je ruggenwervels en kom je rechtop.

Stap 5: Nu is je mond aan de beurt. Poets het liefst je tanden met een natuurlijke tandpasta zonder fluoride. Fluoride wordt als een spons opgezogen door je pijnappelklier. Als je beseft dat je deze klier onder andere de mate van je intuïtie beinvloedt, begrijp je wellicht dat het belangrijk is de inname van fluoride zoveel mogelijk te vermijden. (Er gaat een gerucht dat tijdens de koude oorlog er fluoride aan het drinkwater werd toegevoegd om de mensen af te stompen..).

Je hebt de hele nacht de tijd gehad om allerlei bacterieen te verzamelen in je klieren en je mond. Hier komt de tongschraper van pas. Je schraapt hiermee voorzichtig over je tong zo neem je bacterien en slijm mee. Om ook je klieren te detoxen steek je de tongschraper voorzichtig wat meer achter in je keel, zodat je kokhalst. Het slijm wat dan opkomt spuug je uit. Voordeel is dat je door deze handeling ook wat meer traanvocht creëert, waardoor je je ogen cleansed en staar tegen gaat. Fantastisch toch?

Stap 6: Als je hierna een glas (liefst mineraal) water drinkt helpt het om jezelf te gronden en je energie te neutraliseren.

Stap 7: Je bent nu klaar voor de koude douche. Nog steeds niet afhaken nu. Hydrotherapie, zoals dat heet, is zo oud als de weg naar Rome en bijzonder goed voor je algehele gezondheid. Het is even doorbijten, maar je krijgt er heel wat voor terug. Koud water opent je haarvaten en omdat je bloed snelle gaat stromen worden alle gifstoffen afgevoerd uit je lichaam. Wanneer de haarvaten zich weer sluiten, stroomt het bloed weer terug naar de organen. Je moet weten dat elk orgaan zijn eigen bloedtoevoer heeft, het koude water helpt dus eigenlijk bij het detoxen van de organen. Het opschoningseffect van de organen zorgt voor een directe verandering van uitscheiding door de klieren en dit proces werkt als anti-aging! Binnen de kundalini yoga worden de klieren de bewakers van de gezondheid genoemd, hoe gezonder je klierstelsel, des te vitaler je bent en jonger je oogt.

Er zijn een paar regels die je helpen om een koude douche volledig te benutten:

  • Allereerst borstel je je lichaam met een zachte borstel gemaakt van natuurlijke materialen. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en je verwijdert zo de dode huidcellen. Ook fijn om te weten dat dit ook helpt tegen cellulitis en striae.

  • Daarna masseer je je lichaam VOOR het douchen in met een zuivere olie, het liefst amandelolie, vanwege het hoge gehalte aan mineralen. De olie komt tijdens het douchen in de poriën en zorgt voor een beschermend laagje op je huid. Het voordeel is ook dat de koude douche minder koud aanvoelt.

  • Dan stap je onder de douche. Breng de koude douche op de onderkant en bovenkant van je voeten en daarna op de rest van je lichaam. Je hoeft er niet stil onder te staan, masseer jezelf, beweeg. Vergeet vooral de plaats onder je oksels en in je hals niet. De klieren die daar zitten helpen je om verkoudheid te voorkomen. Voor de dames onder ons is het aan te raden om onder de koude douche de borsten goed te masseren. Het bevordert namelijk de bloedcirculatie en houdt de huid van de borsten stevig. Een goede bloedcirculatie kan preventief werken tegen kanker.

Begin met 30 seconden onder de koude douche en werk op naar 1 tot 3 minuten. In het begin voelt het nog koud aan, maar als je er iets langer onder blijft staan, zul je merken dat je lichaam vanzelf warmer wordt: de aderen en haarvaten openen zich, waardoor je bloed harder gaat stromen. Eenmaal onder de douche vandaan, dan droog je jezelf stevig af.

En dan zijn er nog een paar dingen die je in de gaten moet houden tijdens het nemen van de koude douche:

  • Bij zwangerschap of menstruatie neem je een warme douche.

  • Zorg ervoor dat het koude water niet direct op je dijen spoelt. Bij je dijbeen bevindt zich namelijk de opslag van calcium en magnesium en die wil je niet onnodig stimuleren, want dan ontstaat er een disbalans.

  • De koude douche kun je ook over je gezicht laten stromen. Zorg er dan voor dat je hem niet te lang op je het punt tussen je wenkbrauwen houdt want dat maakt je slaperig en dat wil je vast niet ’s ochtends.

Stap 8: Kam je haar met bij voorkeur een houten kam. Ook dit heeft weer een doel, want zo neutraliseer je de statische elektriciteit. Bij de kundalini yoga is ‘haar’ een apart topic. Er wordt vanuit gegaan dat het haar op je lichaam er niet voor niets zit en veel yogis laten dan ook hun lichaams- en hoofdhaar groeien. Haren zijn een soort antennes die prana (levensenergie) opnemen. Daarnaast wordt proteïne (eiwit) verzameld bij de wortels van ongeknipt haar en dat ondersteunt de werking van de hersenen.

Nu ben je klaar voor je ochtend-practice of meditatie of gewoon een lekker ontbijtje!

Heb je vragen of opmerkingen let me know.

Mocht je een paar van deze stappen uitproberen of ze allemaal doen, dan lijkt het me leuk om te horen wat je ervaring is :-)

Liefs,

Jeanine van der Vlies

www.shinecompany.nl

127 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page