top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDrs. Jeanine van der Vlies

Van Ego naar Ecstasy

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2022


In principe worden we allemaal geboren in een staat van extase en verrukking. Als baby verkeer je in deze staat, je komt er mee ter wereld. Je ziet het terug in de onschuld van gezonde jonge kinderen, althans als ze niet in een traumatiserende omgeving opgroeien. Ze hebben een soort intens blije primaire gemoedstoestand. Deze onschuld maakt hen zeer beminnelijk. En is tegenstelling tot wat sommigen wellicht zouden kunnen denken, niet afkomstig vanuit een bepaalde vorm van naïviteit of Onwetendheid. Eerder zouden we kunnen stellen dat het vanuit een Alwetendheid komt. Als oorzaak van een nog niet ten volle ontwikkeld ego, kunnen deze jonge kinderen nog helemaal Zijn.

Als we kijken naar de ontwikkelingspsychologie, dan gebeurt de ontwikkeling van het Ego in fases. Waar een baby nog steeds een is met het geheel en geen verschil voelt tussen zichzelf en de moeder, leert de peuter al het benoemen van vormen en daarmee de scheiding tussen zichzelf en de rest van de wereld en het zich toe eigenen van die bepaalde vormen en het effect dat dat heeft op zichzelf en de wereld om hem heen.

Sommigen beweren dat het streven naar deze gelukzalige staat van zijn futiel is en dat we moeten leren vanuit een neutrale staat het leven te benaderen.

Ik sluit me daar bij aan als het streven naar geluk plaats vindt vanuit een Ego toestand in plaats vanuit de basale gelukzalige toestand van zijn. Zoals bijvoorbeeld de trend van tegenwoordig: een overdreven positieve mindset, waardoor wat minder gewaardeerd wordt, er niet mag zijn en ver weg wordt gestopt.

Echter als dat betekent dat je in een soort numb, afgevlakte toestand door het leven gaat en alle emotie en lading parkeert en 'weg mediteert' ben ik het daar niet mee eens. Geluk is ons geboorterecht!

Als therapeut en als yogi weet ik dat het belangrijk is dat je alle emoties er laat zijn, dat doe je door ze naar boven te halen en de ruimte te geven. Dat is deel van het verwerkingsproces. Zonder oordeel. Zonder dat ze perse waar zijn. Je leert dan onder begeleiding dat je je er niet mee hoeft te identificeren en dat het hoewel het feitelijk waar is, toch een 'story' is, waarin je lang geloofd hebt.

Dat wat eigenlijk heel natuurlijk en vanzelf zou moeten gaan, blijkt in realiteit een heel proces, waar van alles bij kan komen kijken (traumaverwerking, hypnotherapie, regressietherapie, cognitieve gedragstherapie, meditatie, healing, systemisch opstellen etc.) en waarin je van alle lagen ontdaan wordt. Dit is te wijten aan het Ego, dat vaak belemmerend werkt omdat het bedreigt wordt in zijn bestaan en je niet toestaat om je echt gelukkig te voelen. Want wellicht heb je de diepe overtuiging, dat je het niet waard bent om gelukkig te zijn en dat je het moet verdienen of dat er schuld en schaamte op zit. Dit zijn de vaak onbewuste beperkende gedachten, die ons hele bestaan regeren en waardoor we afdwalen van onze diepe gelukzalige staat.

Als alle onbewuste patronen bewust zijn gemaakt en bewerkt en je daadwerkelijk klaar bent om alle jassen uit te doen, je volledig bloot te geven voor jezelf en ook naar de ander, dan is het tijd om jouw vibratie dusdanig te verhogen dat je voelt wie je in je Core bent. Dan ervaar je de natuurlijke, spontane staat van Zijn. Een staat waarin je leeft vanuit een Open Hart, zonder bang te zijn om gekwetst te worden, zonder referentie naar oude pijn.

Het Ego vindt deze staat van Zijn afschrikwekkend. Het is zo vaak verraden en pijn gedaan, dat het weigert om jouw hart te openen. Het wil je beschermen tegen deze pijn en alle desillusies en teleurstellingen van niet uitgekomen verwachtingen. Dit is de reden waarom er heel vaak sprake is van een push-pull beweging wanneer mensen verliefd zijn. Er heerst dan een onderliggende angst om afgewezen of verlaten te worden. Doordat de angst voor afwijzing of verlaten worden zo pijnlijk voelt, neem je vaak niet eens het risico om de Staat van volledige Gelukzaligheid te mogen voelen.

Net als interpersoonlijke Liefde, vormen Waarheid en Schoonheid een katalysator voor het ervaren van Universele Liefde en pure Gelukzaligheid. Dit is wat ons in harmonie brengt met alles en iedereen.

Zou het niet fantastisch zijn als we weer terug kunnen naar deze staat van zijn? Een staat waarin iedereen voorbij gaat aan zijn eigen beperkende mindset, angsten en belemmerende verhalen over subjectieve gebeurtenissen in zijn leven. Een staat waarin we in elkaar deze gelukzalige staat van Zijn erkennen en herkennen. Dan kunnen we eindelijk vredig en ontspannen zijn en leven vanuit een constante Flow.

Een staat van zijn in het Hier en Nu, zonder onderbreking van de mind. Door meditatie bewerkstelligen we bypassing en het verstommen van de mind. Juist door stil te zijn in een meditatieve toestand en door het stimuleren van onze intuïtie krijgen we de meest zuivere en waarheidsgetrouwe informatie. Pas en alleen dan zal wat er ook gebeurt op individueel of mondiaal niveau geen effect meer hebben op jouw diepe staat van innerlijk Geluk...


Blessings,

Jeanine


www.shinecompany.nl


Wil je meer informatie over hoe ik werk, heb je vragen of wil je een afspraak maken voor een (online) consult, stuur dan een persoonlijke bericht of mail naar info@shinecompany.nl


104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page