top of page
Zoeken
  • Jeanine van der Vlies

Het EFFECT van JAPA MANTRA


Regelmatig neem ik deel aan Japa Mantra retreats. Wat we daar doen lijkt mysterieus, maar dat is het geenszins. De enige bezigheid die de deelnemers hebben is het voortdurend herhalen van een bepaalde mantra (vanuit de Kundalini Yoga). En dat zo ongeveer 11000 keer, hetgeen in realiteit betekent dat je zo´n 18 uur per dag voor ongeveer 6 a 7 dagen, afhankelijk van de lengte van de mantra, zoet bent. De betekenis van Japa Mantra is dan ook: meditatieve herhaling van een bepaalde mantra.

Voor mij als Sat Nam Rasayan (meditatief) Healer zijn dit de spirituele ontwikkelings- hoogtepunten van het jaar. Ik kijk er daadwerkelijk naar uit, ook al is de practice an sich niet altijd even comfortabel en vaak zelfs confronterend.

Veel mensen vragen wat het me brengt. Het enige antwoord daarop is dat het een verdieping geeft van mijn meditatieve staat. En als Sat Nam Rasayan healer geldt: hoe dieper de meditatieve staat, des te effectiever de healing.

Of het ook iets voor jou is, hangt er helemaal van af.

Het is even wennen als je niet gewoon bent om heel lang te zitten. Als integratief psycho- en hypnotherapeut geef ik het aan als contra-indicatie bij mensen die kampen met MPS (meervoudig persoonlijheidsyndroom). Ook raad ik het af voor mensen die ooit een psychose hebben gehad, omdat dit wederom getriggerd zou kunnen worden.

Maar als je er al een sadhana (spirituele practice) op na houdt en dus regelmatig mediteert, in welke vorm dan ook, dan is het ervaren van een Japa mantra retreat zeker een aanbeveling en brengt het verdieping op je spirituele pad.

Wellicht heb je weleens gehoord dat het ook bepaalde 'special effects' te weeg kan brengen. Deze randverschijnselen zouden het interessant kunnen maken om deel te nemen aan zo´n Japa. Zo is het geen uitzondering dat de Kundalini energie spontaan stijgt, waardoor je een energieboost krijgt en het soms zelfs een ´verlichtingsmoment´ te weeg brengt wanneer de chakra´s schoon genoeg zijn om de energie te laten circuleren. Mijn persoonlijke ervaring is dat dit soort dingen inderdaad mogelijk zijn. De laatste keer bij de Reman Japa bemerkte ik dat ik de gedachten van degenen om mij heen 'hoorde'. Een soort intuitief horen, zeg maar. Dit voelde heel natuurlijk en niet als plotseling of eigenaardig. Meer als een soort expansie van mijn zintuigen. Verder nam ik ook de kleuren van verscheidene personen waar.

So far, so good. Tot ik merkte, dat mijn mind daar conclusies aan probeerde te verbinden. Dat is zeker niet de bedoeling, want voor je het weet maakt je hoofd er een 'attachment' van: iets wat je aan je ego toe kan schrijven om je beter te voelen over jezelf of iets wat je gaat verwachten, iedere keer wanneer je weer in een soortgelijke situatie bent.

Het is daarom belangrijk jezelf goed te monitoren vanaf een neutrale plaats, met andere woorden: stevig in de neutrale mind geworteld te zijn, zodat je jezelf kunt observeren en getuige bent van je eigen proces.

Het beste is om dit soort ervaringen te behandelen als fenomenaal: momenten in tijd en ruimte die komen

en gaan en that´s it en er verder geen importantie aan te geven.

Deze randverschijnselen en 'special effects' zouden wat mij betreft nooit de reden mogen zijn om aan een Japa deel te nemen. Wil je mee doen aan een Japa Mantra, doe het dan vooral om je meditatieve staat te verdiepen, zodat je stiller en neutraler door het het leven gaat, waardoor je mee gaat met de stroom en het leven accepteert zoals het komt, stabiel in jezelf en zonder oordeel. Tevreden en voldaan.

Sat Nam!

Blessings en harte groet,

Jeanine van der Vlies (Sachdyan kaur)

P.s.: het eerst volgende Japa Mantra Retreat is de Kundalini Surjhee in Venlo (18 t/m 22 april). Deze mantra heeft een verjongend effect, werkt direct op de Kundalini energie en kan alleen in een groep (sanghat) gepractiseerd worden. Mocht je interesse hebben kijk dan op satnamrasayanhealing.nl voor meer informatie.

Voor het boeken van een SAT NAM RASAYAN Healing of meer informatie kun je een mail sturen naar jeaninevandervlies@hotmail.com of kijken op shinecompany.nl

151 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page