top of page
Zoeken
  • jeanine van der vlies

IF YOU MEET BUDDHA, KILL HIM!


I totally love bovenstaande titel. Hij is verwarrend. Verwarringen werken vervreemdend, ze zorgen ervoor dat je uit je comfortzone gerukt wordt. Je denkpatroon lijkt niet meer te kloppen. Je hersenen moeten een andere manier vinden om informatie te verwerken en te begrijpen. Je laat de knellende banden van de logica los. Om mensen onder hypnose te brengen of om ze juist uit hun dagelijkse trance te halen maak ik veel gebruik van verbale verwarringen.

Dat is namelijk juist het moment, dat er ruimte ontstaat om voorbij te gaan aan oude gewoontes en zo nieuwe inzichten toe te laten.

Het gezegde 'If you meet Buddha, Kill him', is afkomstig van Zen master Linji. Het is een zogenaamde Koan, een spirituele vraag waar een paradox in zit. Binnen de zentraditie wordt het gebruikt om leerling-monniken voorbij te laten gaan aan hun gebruikelijke denkkaders.

Een van mijn beste vriendjes zit al twintig jaar diep in de zentraditie en springt regelmatig een gat in de lucht, als na lang mediteren, zijn antwoord op pakweg een van de 750 koans, die hij nog te gaan heeft, is goedgekeurd door zijn Zenmaster. Geduld is ook hier een schone zaak,zeg maar. Maar eerlijk is eerlijk, ik volg zijn proces al meer dan tien jaar en I am impressed door zijn helderheid van geest en zijn doortastendheid.

Ik zal to the point komen, want het doel van deze blog is niet het uitlichten van de Zentraditie. Het doel is om wat dieper in te gaan op de VOOROORDELEN en overtuigingen en verwachtingen van de MIND.

Misschien heb je intussen al uitgevonden wat de werkelijke betekenis van het vermoorden van Boedha is. De clou zit hem in de dualiteit versus non-dualiteit: Wanneer je Boedha voor je ziet, ben je nog steeds van hem gescheiden. Wat we genadeloos moeten killen is het beeld dat Boedha (lees:de boedhamind) nog steeds iets buiten ons is. Een van de hoofddoelen van de practice van yoga en meditatie in het algemeen is dat we onze 'boedha-nature’ van binnen uit beleven. Zelfs al zien we het met onze eigen ogen recht voor ons, dan nog moeten we niet de overtuigingen en ideeën geloven, waar de mind mee op de proppen komt.

Zoals ik hierboven al even aanstipte komt het in mijn therapiepraktijk dikwijls voor dat ik tijdens mijn hypnoconsulten mensen juist uit hun trance probeer te halen in plaats van ze in trance aan hun klachten en problemen te laten werken. Ik probeer de sluier weg te halen en wanneer dat lukt, ontstaat er de ruimte om van visie te veranderen en anders naar de dingen te kijken en het leven in het algemeen op een andere manier te ervaren. De identificatie met de mind wordt eigenlijk opgeheven, waardoor je jezelf ervaart als het blanco blad in plaats van dat je je identificeert met de woorden op het papier.

Want als we louter varen op onze logica en kennis en iets wat we verwachten gebeurt niet, of juist wel, dan noemen we dat een wonder. Maar wat is een wonder? Blijkbaar iets dat buiten je verwachtingspatroon valt. MAAR waarom zou je dingen of gebeurtenissen uitsluiten??? Wonderen bestaan dus niet! Alles is mogelijk! Leg jezelf geen limiet op. Wanneer je door deze bril naar de wereld kijkt, vergroot je de kans om je gelukkig te voelen, want je laat je verwachtingen en ideeen over hoe dingen moeten zijn of zouden moeten lopen, los. En o ontstaat er weer die ruimte waarin ALLES mogelijk is.

Kundalini yoga en Meditatie zijn een fantastisch hulpmiddel om voorbij te gaan aan je vooroordelen:

  • Specifieke meditaties verruimen je kijk op de wereld doordat je direct op de neutrale mind werkt.

  • Bepaalde lichaamshoudingen werken op je zenuwstelsel zodat je tolerantieniveau stijgt. Concreet kun je dan gebeurtenissen en situaties in je leven vanuit een ander licht zien en beter ‘handelen’.

Ik hoop dat je iets aan deze blog hebt. Als je vragen hebt of opmerkingen, let me know.

En als je hem wilt delen, be my guest.

Rise and Shine,

Liefs Jeanine

www.shinecompany

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page