Zolang ik het mij kan herinneren, mediteer ik al. Ik wist alleen niet dat er een naam bestond voor wat ik deed. Als iemand vroeg ‘waar ben jij goed in?’ dan was mijn antwoord: ik kan heel stil zitten en stil zijn. Dat vond ik ook echt. En eigenlijk vond ik dat ook het allerfijnste, omdat ik dan mezelf zo goed kon voelen en ook het leven in mij. Veel beter dan met al de ruis en beweging er om heen.
Ik mediteer nog steeds. De manier waarop is wel iets veranderd. Ik heb heel wat vormen uitgeprobeerd. Zoals dat ook voor mijn yogapractice geldt: mijn voorkeur gaat uit naar de meditaties vanuit de Kundalini Yoga traditie.
Of dat ook voor jou geldt weet ik niet, dat is echt een kwestie van ervaren en moet je voor je zelf uitzoeken.
Een ding is zeker: Kundalini Yoga en Meditatie is de snelst werkende vorm van yoga en meditatie. Het is eeuwen geleden ontwikkeld voor degenen die gewoon werk, een gezin en sociaal leven hebben en tegelijkertijd zichzelf op spiritueel vlak willen ontwikkelen. Juist voor mensen zoals jij en ik. Mensen die met beide voeten op de grond staan en genieten van wat het leven te bieden heeft, maar ook met de uitdagingen van het leven moeten dealen en geen tijd hebben om zich jaren af te zonderen in een grot.
Een definitie van meditatie luidt als volgt:
Meditatie is het proces waarbij je je gedachten voorbij laat gaan, zonder er aan vast te houden of je ermee te identificeren. Op deze manier dump je zo min mogelijke gedachten, aannames en overtuigingen in je onderbewustzijn. Dit zuiveringsproces heet meditatie.
Maar wat maakt Kundalini Meditatie nou zo bijzonder? Het behelst namelijk net iets meer dan stil zitten, stil zijn en je gedachten voorbij laten gaan. Bij Kundalini Meditatie heb je verschillende tools tot je beschikking om je meditatie specifiek te maken. Je maakt gebruik van:
handhoudingen (mudra’s) : hiermee gebruik je de drukpunten in je vingers en handen om bepaalde meridianen (energiebanen) te stimuleren, die in verbinding staan met de rest van je lichaam (bijvoorbeeld een specifiek orgaan) of bepaalde kwaliteiten (zoals bijvoorbeeld je communicatievermogen of wijsheid)
klanken en bijbehorende vibraties (mantra’s), de trillingen van de verschillende woorden zorgen ieder voor een bepaald effect op je hele welzijn. Het gaat hier te ver om daar dieper op in te gaan. Maar geloof me, er zit een hele wetenschap achter.
ademhalingstechnieken (pranayama), door middel van je ademhaling kun je je levensenergie (prana) controleren en richting geven.
lichaamshoudingen (asana’s): door met je lichaam een vorm aan te nemen gaat de energie om je heen en in je lichaam op een bepaalde manier stromen. Ook hier werk je weer op de stimulatie van bepaalde meridianen (energiebanen)
oogfocus: door je ogen te focussen op bijvoorbeeld het puntje van je neus of je derde oog (het punt tussen je wenkbrauwen) worden verschillende gebieden van je hersenen gestimuleerd. Je oefent dan namelijk bepaalde druk uit op bijvoorbeeld de hypofyse of je pijnappelklier. Zo kun je o.a. je intuïtie vergroten en patronen doorbreken.
visualisaties: door beeldend te denken roep je bepaalde emoties op, die weer een effect hebben op je lichaam en je mind. Deze beelden kun je bewust inzetten voor een versterkend effect tijdens je meditatie. Denk bijvoorbeeld aan het oproepen van bepaalde kleuren of het visualiseren van je levenspad.
Na deze opsomming kun je je voorstellen dat je je bepaald niet hoeft te vervelen tijdens de Kundalini meditatie. De kracht zit vaak in het vasthouden of het herhalen van een houding. Dit maakt het ook nog eens dynamisch en soms uitdagend.
Dan is er nog een punt waar we niet omheen kunnen als het over Kundalini meditatie gaat: de uitwerking ervan op de mind.
Zoals Yogi Bhajan, de grondlegger van de Kundalini Yoga en Meditatie in het Westen zei: ‘Je bent wat je denkt. In je mentale projectie ligt de grootste kracht van heel je lichaam. Er is niets dat van buitenuit komt’.
In principe zegt deze quote dat je al je wensen, doelen en verlangens kunt manifesteren door je aandacht bewust naar buiten te projecteren. Dit is kortweg te vergelijken met de Wet van Aantrekking, als je daar bekend mee bent. Hier zit dan ook de crux, want het meeste van wat je projecteert is NIET bewust! Is zelfs geheel onbewust en heeft te maken met oude patronen, gewoontes, conditioneringen, waar je helemaal niets aan kunt veranderen. Althans….als je niet mediteert.
Per seconde komen er ongeveer duizend gedachten omhoog. Maar een paar van die gedachtes komen bovendrijven in je bewustzijn, de rest verdwijnt naar onbewust en onderbewust niveau. Je kunt je voorstellen dat het op een gegeven moment volle bak wordt in je onderbewustzijn en dat dit effect kan hebben op je helderheid van geest en de focus van je mind. Als deze onbewuste gedachtes of overtuigingen je gedrag gaan beïnvloeden, zonder dat je daar echt voor kiest, kan het gebeuren dat je handelt vanuit angst uit het verleden in plaats van dat je de situatie vanuit het hier en nu benadert.
Lastige materie? Ik geef je een concreet voorbeeld: toen je nog klein was werd je gebeten door een poedel. Nu je inmiddels ouder bent loop je nog steeds met een boog om poedels heen, omdat je ervan overtuigd bent dat poedels bijten, of sterker nog jou bijten.
Dat dit niet waar is weet je op bewust niveau wel, maar op onbewust niveau voel je nog steeds die angst en daar handel dan ook naar door poedels uit de weg te gaan.
Je zou hiermee aan de slag kunnen gaan in een hypnotherapie sessie of binnen de psychotherapie met een stukje behaviorisme kunnen werken of je kunt, je raadt het al, mediteren : )
Hoe dat werkt? Door te mediteren provoceer je je onderbewustzijn waardoor veel onbewuste denkpatronen als het ware omhoog komen drijven. Je herkent het misschien wel, dat wanneer je wilt gaan mediteren je hoofd juist voller lijkt dan anders. Wat hier gebeurt heet het eliminatieproces: de negatieve gedachten worden uitgescheiden, ze worden bewust en je kunt ze laten gaan. Het legen van deze vuilnisbak is niet altijd even plezierig, maar wanneer de vuilnis is verwijderd zul je merken hoe fijn dat voelt. Er onstaat ruimte voor focus en helder denken.
Tot slot som ik nog een paar voordelen van Kundalini Meditatie voor je op:
je traint je mind om meer relaxed, creatief en gefocussed te zijn
je ontwikkelt je mentale bewustwordingsproces,
je oefent om in het hier en nu te zijn
vermindert stress
je ontwikkelt je intuïtie
zorgt voor innerlijke rust en balans
verbindt je met jezelf, je wezen/ziel
ontwikkelt je neutrale staat van zijn
Ik ben nog lang niet uitgeschreven over ‘meditatie’, maar hopelijk kun je hier al wat mee.
In maart start ik met een nieuwe serie Kundalini Meditatielessen in Amsterdam met als thema Succes & Voorspoed. Als je mee wilt doen, stuur dan een mailtje naar jeaninevandervlies@hotmail.com of meldt je aan via mijn site www.shinecompany.nl of via Facebook. Als je het leuk vindt kun je ook binnenkort met mij mee mediteren via Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC0bw3TH0qUbY-vJKsghcSJg
Liefs,
Jeanine
#meditatie #kundaliniyoga #kundalinimeditatie #yogatraditie #spiritueel #uitdagingen #stilzijn #stilzitten #onderbewustzijn #onbewustzijn #bewustzijn #hierennu #zuiveringsproces #tools #mudra #handhouding #vibratie #klanken #mantra #ademhaling #ademhalingstechniek #prana #pranayama #asana #lichaamshouding #oogfocus #visualisatie #meridianen #energiebanen #patronen #emoties #levenspad #yogibhajan #hypnotherapie #behaviorisme #psychotherapie #focus #helder #denken #eliminatieproces #intuitie #innerlijkerust #balans #bewustwordingsproces #ziel #wezen #neutralestaat #stress #mentaal #meditatielessen #shinecompany #youtube #facevook #facebook
Comments