top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverDrs. Jeanine van der Vlies

De Geheimen van een Perfecte Nachtrust


Voedingstips en tips vanuit de Kundalini Yogatherapie voor een optimale nachtrust.

Een derde van je leven breng je slapend door. Waarom je zoveel moet slapen is nog steeds een vraag voor wetenschappers. Wel is duidelijk dat een mens niet zonder slaap kan en dat het levensreddend kan zijn. Althans dat blijkt uit een onderzoek met ratten die twee weken wakker werden gehouden en allemaal stierven. Arme diertjes :-(

De meeste volwassenen functioneren het best op 7 tot 8,5 uur slaap. Ga maar eens na of dit voor jou ook zo is.

Slapen is ook een soort hersendetox. Er wordt namelijk vermoed dat in je slaap je hersenen de afvalstoffen afvoeren, die zich daar hebben opgehoopt. Dat gaat als volgt: tijdens de slaap blijkt dat het hersenvocht sneller circuleert, de toxische afvalstoffen die zich in het cerebrospinaal vocht, dat de hersenen en het ruggenmerg omgeeft, worden zo versneld afgevoerd.

Binnen de kundalini yoga traditie is slapen lichtelijk ´overrated´. Als yogi of yogini slaap je rond de 6 uur tot 4 uur per nacht en daarna mediteer je. Dit mediteren vervangt eigenlijk de zogenaamde REM slaap, de laatste van de 5 slaapfases. Tijdens deze fase is je brein het meest actief en hier komen de meeste dromen voor. Wanneer je mediteert op dit tijdstip dan vervang je deze fase door meditatie, waardoor je je onderbewustzijn opschoont. Zin in meer informatie over de effecten van Kundalini Meditatie, die vind je hier: shinecompany.nl/#!Wat-is-KUNDALINI-Meditatie/c17m9/56ae1b8c0cf2b4e0b6101dc8

Hoe kan ik goed in slaap vallen? Hoe krijg ik het voor elkaar om de hele nacht door te slapen?

Dit zijn vragen die ik vaak te horen krijg in mijn praktijk. De oorzaak daarvan is meestal een combinatie tussen hoofd en lichaam.

Misschien herken je het wel dat je ligt te malen in je bed en dat de ene gedachte de andere opvolgt zonder tussenruimte. Je telt de uren die je nog kunt slapen en verhoogt zo de druk voor jezelf om te moeten slapen. Of misschien is het zo dat je midden in de nacht wakker wordt en niet meer in slaap kunt komen en dan aan allerlei stressvolle dingen gaat denken. Dan word je onrustig want de beren op de weg lijken ´s nachts vaak groter dan overdag.

Om je mind te kalmeren kun je het volgende doen:

 • mediteren voor het slapen gaan

 • ademhalingsoefening zoals de lange diepe in-en uitademing

 • in bed een boek lezen

 • een avondwandeling maken

 • zorgen dat je overdag genoeg beweging gehad hebt

 • je tv, smartphone en computer minimaal 1,5 uur van te voren uit zetten, zodat het licht dat deze apparaten produceert geen invloed meer heeft op je pijnappelklier. Deze klier gaat onder andere over de melatonine aanmaak, een stofje dat je slaperig maakt en aangeeft dat het tijd is om naar bed te gaan.

Ik zou geen yogini zijn als ik ook niet wat tips voor je heb vanuit de Kundalini yoga traditie :

 • eet minimaal twee uur van te voren geen zware maaltijd meer voordat je gaat slapen. Doe je dit wel dan breng je je lever en spijsvertering weer op gang en dat houdt je wakker. Aan de andere kant is het niet handig om met een hongergevoel te gaan slapen, hierdoor kun je namelijk midden in de nacht wakker worden.

 • Kam je haar met een houten kam voordat je in bed stapt. Zo verdeel je de energie door je hele haar.

 • poets je tanden met tandpasta (zonder fluoride !), ga naar het toilet, schraap je tong om deze van bacterieen en slijm te ontdoen. Je persoonlijke ritueel voordat je gaat slapen kan er natuurlijk anders uitzien. Bedenk dat het altijd goed is om een specifiek ritueel te doen voor het slapen gaan, omdat je jezelf dan klaarmaakt voor de nacht en je mind dat ook gaat herkennen en daardoor in de ruststand gaat.

 • drink wat water, niet teveel anders moet je er ´s nachts uit om naar het toilet te gaan

 • Spoel je voeten af met koud water. Op die manier daalt je lichaamstemperatuur daalt, de hitte in je lichaam neemt af en je wordt rustiger. Je zet je zelf als het ware op een lager pitje.

 • Neem geen warm bad en ga ook niet onder de zonnebank ´s avonds.Je verhoogt dan namelijk je lichaamstemperatuur, terwijl deze juist omlaag moet om goed te kunnen inslapen.

 • Zorg ervoor dat je slaapkamer een goed geventileerde ruimte is en dat je kamertemperatuur rond de 18,5 graden celcius is.

 • De plaats van het bed is het best als deze haaks staat op het elektromagnetisch veld van de aarde. Dat betekent dat het hoofdeinde van je bed op het oosten gericht is en het voeteneinde op het westen.

 • Wanneer je in bed gaat liggen begin dan direct met langzaam diep in-en uitademen en laat bewust alle spanning gaan wanneer je uitademt

 • Als je niet direct in slaap kunt komen en merkt dat je hoofd nog vol gedachten zit, ga dan eens na door welk neusgat je ademt. Ademhaling door je rechter neusgat geeft je namelijk ´zonne-enerige´, oftewel het geeft warmte en maakt je actief. Ademhaling door je linkerneusgat maakt je rustig en kalm. Je raadt het al: hierbij gaat om verkoelende maan-energie. Wanneer je nu op je rechterzij gaat liggen, ga je automatisch door je linkerneusgat ademen. Een mooie truc om jezelf rustig te maken.

n.b.: het zou kunnen dat je een paar van bovengenoemde tips in een of andere vorm al ergens anders hebt gelezen. Dat komt omdat ze komen uit een boek dat deel uit maakt van de Kundalini Yoga lerarenopleiding. Ze zijn daarom echter niet minder waar en zeer doeltreffend.

Behalve stress heeft ook voeding een grote invloed op je nachtrust.Misschien wel groter dan je gedacht hebt.

Kijk maar eens hieronder wat voeding zoal voor je kan doen.

1. VERBAN CAFEINE: De invloed van cafeïne op ons lichaam is groot. Het zorgt voor stimulans van de organen en houdt je hoofd alert. Als je problemen hebt met slapen kun je cafeïne maar beter helemaal schrappen. Twee kopjes koffie in de ochtend kunnen je al last geven met doorslapen en deze kunnen er voor zorgen dat je eerder wakker wordt dan nodig.

Mocht je voor de decaf gaan, wees je er dan ook van bewust dat je bij 10 kopjes cafeïnevrije koffie het cafeïnegehalte van een gewone koffie binnenkrijgt..

Voor degenen die de smaak van koffie echt niet willen missen zijn er de varianten bambukoffie, chichoreikoffie of cafe d´orzo (gerstkoffie).

Zeker die laatste vind ik de moeite waard, helaas is deze voornamelijk in Italie verkrijgbaar.

2. RUSTELOZE BENEN: Als je hier last van hebt, kun je maar beter direct met cafeïne stoppen. Cafeïne stimuleert de zenuwen die voor de rusteloosheid zorgen. Gebrek aan ijzer kan ook een oorzaak zijn van het restless leg syndrom. Vanuit de hersenen worden de benen aangestuurd, het enzym dat hieraan bijdraagt heeft ijzer nodig om goed te kunnen functioneren. Behalve ijzertabletten, vind je ijzer in spinazie, venkel en peulvruchten. Persoonlijk ben ik een grote voorstander van Floradix, een ijzerrijke kruidendrank, die te verkrijgen is bij de biologische winkel en de betere drogist. Het is makkelijk opneembaar en heeft niet het nadelige effect wat veel ijzerpillen wel hebben: een vertraagde stoelgang. Een ander voordeel is dat kinderen het meestal wel lekker vinden. Mijn meisjes krijgen het iedere dag als aanvulling op hun dagelijkse voeding.

3. Kijk ook uit met THEINE: Deze stof zit in zwarte thee, groene thee en muntthee en heeft het zelfde effect als cafeïne, het werkt stimulerend en opwekkend. Er zijn allerlei soorten kruidenthee verkrijgbaar die je rustig maken en waarop je lekker slaapt. Mijn voorkeur gaat uit naar pure kamillethee, deze werkt kalmerend en verkoelend.

4. DINEER LICHT: Als yogini ben ik gewend om ´s avonds niet laat en niet veel te eten. Er wordt niet voor niets gezegd, ontbijt als een koning, lunch als een edelman en dineer als een armoezaaier. Het beste is om je lichaam 2,5 tot 3 uur de tijd te geven om het voedsel te verteren voordat je gaat liggen om te slapen. Dit voorkomt ook brandend maagzuur.

5. SKIP ALCOHOL als (IN)SLAAPMIDDEL: Er zijn mensen die denken dat ze alcohol nodig hebben om lekker te kunnen slapen. Dit is een fabeltje. Het klopt dat je in een roesje komt en dat het wellicht het inslapen vergemakkelijkt. Na deze verdoving volgt echter de stimulans die alcohol met zich mee brengt en dat maakt dat je halverwege de nacht ineens klaarwakker bent of veel te vroeg wakker wordt. Overigens vergroot alcohol ook de kans op apneu (zwakke ademhaling tijdens de slaap of korte ademstilstand) door het spierontspannende effect, wat het slapen onrustiger maakt.

6. VOORZICHTIG met SPICY FOOD: Wil je zeker zijn van een goede nachtrust, dan kun je ´s avonds maar beter vermijden om pikant te eten. De kruiden en specerijen kunnen namelijk voor een opgeblazen gevoel en brandend maagzuur zorgen, waardoor je last hebt met in slaap komen.

7. EET PROTEÏNERIJKE VOEDING: Wil je pieken en dalen in je suikerspiegel voorkomen, dan vermijd je koolhydraten, zoals witbrood, pasta, aardappelen en zoetigheid. Dit geeft je een hoge energie piek en daarna een lage dip. Kies juist voor eiwitrijke voeding als avondeten. Dit zorgt voor een gelijkmatige energieverdeling over een langere periode. Te denken valt aan zuivelproducten, peulvruchten, noten, tofu en vis en vlees (als je geen vegetariër bent).

8. SLAAPVERWEKKEND DESSERT: Een klein uurtje voordat mijn kinderen naar bed gaan, wil ik hen nog wel eens een banaan geven. Zo sla ik twee vliegen in een klap. In banaan zit namelijk de slaapopwekkende stof tryptofaan (een aminozuur, dat belangrijk is voor de aanmaak van serotonine, dat slaapwekkend werkt)) en vitamine B6, die de aanmaak van melatonine bevordert. Je kunt dit dessert nog verder uitbreiden met noten, die ook B6 bevatten en combineren met yoghurt, die net als andere zuivelproducten, ook rijk is aan tryptofaan. Verder bevatten zuivelproducten ook calcium. Belangrijk, omdat slaapproblemen vaak in verband worden gebracht met een tekort aan calcium.

9. KIKKERERWTEN: Een lege maag kan je, net zo goed als een volle maag, ook wakker houden of het kan je nachtrust onderbreken. Wanneer dat het geval is kun je bijvoorbeeld een rijstcracker met humus nemen. Humus is van kikkererwten gemaakt, een bron van vitamine B6 die op hun beurt de aanmaak van melatonine (een slaapopwekkend stofje) stimuleren.

Ik hoop dat je iets aan deze berg met slaapverwekkende informatie hebt :-)

Dit is nog maar het topje van de ijsberg, want zo kun je met hypnotherapie en zelfhypnose, allerlei ontspanningsoefeningen en verschillende meditaties en yogaoefeningen nog veel meer rust uit je nacht halen.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog of wil je een kennismakingsgesprek aanvragen voor een behandeling op maat, kun je me een persoonlijk berichtje sturen of een email naar jeaninevandervlies@hotmail.com

Om op de hoogte te blijven van mijn nieuwsbrieven en youtube video´s kun je mijnfacebookpagina liken: https://www.facebook.com/ShineCompanyTherapieYogaMeditatieIJburg/

Happy to serve you!

Harte groet,

Jeanine van der Vlies

www.shinecompany.nl

319 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page